Lezing Moderne Devotie,
Categorie:
Activiteiten buiten de parochie

vrijdagavond 6 oktober in het Convent

Mink de Vries is godsdienst- en maatschappijleerdocent, maar ook coördinator van de postmoderne devotiebeweging in Nederland. Hij zal een lezing verzorgen over deze spirituele vernieuwingsbeweging die opkwam aan het einde van de veertiende eeuw en grote invloed heeft gehad binnen de kerk van Rome en op geloofsgemeenschappen. Zo heeft de Moderne Devotie niet alleen gezorgd voor een hervorming binnen de kerk maar ook binnen de samenleving.
Moderne Devotie hechtte grote waarde aan de eigen verantwoordelijkheid van de gelovige. Ze vonden een balans tussen: woord en daad, innerlijk en uiterlijk geloof, stilte en toewijding.
Mink de Vries heeft afgelopen voorjaar een driedaagse pelgrimage gemaakt langs alle Friese dorpen en steden die schatplichtig zijn aan de Moderne Devotie. Hij bezocht o.a. Achlum waar de kerk, school en een boerderij herinneren aan de Moderne Devotie van het Augustijner klooster. Ook Titus Brandsma is een bekende moderne devoot uit de vorige eeuw. ,,Hij had die kenmerkende dubbelheid: hij was mysticus en had hart voor de samenleving”, aldus Mink de Vries.
Mink de Vries hertaalde De navolging van Christus van Thomas a Kempis, zodat dit wereldbekende boek nu toegankelijk is voor iedereen.  Deze avond zal hij een lezing verzorgen over Moderne Devotie, de geschiedenis maar ook haar betekenis in het heden met daarbij speciale aandacht voor de activiteiten van deze beweging in Friesland, specifiek Noord West Friesland.
Opgave is niet nodig, u bent van harte welkom in het Convent, Grote Kerkhof 1a te Bolsward, op vrijdagavond 6 oktober om 19:45 uur. De avond zal duren tot ongeveer 21:30uur. Voor meer informatie: Wiebren Minnema, (0515) 581218, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .