Via dei Cestari en Pantheon
vrijdag, 29 juni 2012 00:00

altAchtergrondinformatie bij de bisdomreis naar Rome
deel 4

Tamelijk centraal in het oude centrum gelegen ligt de Via dei Cestari, die loopt van het Largo Argentina (waar naar verluidt Julius Caesar werd vermoord) naar het Piazza della Rontonda. Ogenschijnlijk een doorsnee straat, maar niets is minder waar. Om te beginnen zijn er in dit straatje vooral winkeltjes met kerkelijke goederen: hier koopt een flink deel van de Romeinse clerus zijn kleding en spullen. Tot diens bisschop aan toe, want Gammarelli zit er ook: de fameuze pauselijke kleermaker.

Lees meer...
 
Cecilia Bekema gediplomeerd koordirigent.
maandag, 25 juni 2012 17:18

Dirigente Cecilia Bekema

 

Na twee jaar studie voor koordirigent, mocht Cecilia Bekema afgelopen zaterdag, 23 juni in Utrecht haar diploma in ontvangst nemen.

 

Cecilia Bekema is dirigent van R.K. Koor ‘Joachim’, het Sint Franciscus Dameskoor, Sint Franciscus Herenkoor, Sint Franciscus Kinderkoor, de Taizé-muziekgroep, Schola Cantorum Sancti Francsici, en is daarnaast cantrix in de Sint Franciscuskerk.

 
Interview met de aanstaande vicaris
zondag, 24 juni 2012 21:12

altNaar aanleiding van zijn benoeming sprak Laetitia van der Lans met de a.s. vicaris, pastoor Arjen Bultsma. Middels onderstaand interview kunt u nader kennismaken met hem.

Verrast

“Natuurlijk was ik verrast toen de bisschop me vroeg zijn vicaris te worden Het was een open vraag, ik kon er een paar dagen over nadenken. En dat heb ik ook gedaan. Ik had eigenlijk gewenst nog wat in jaren te kunnen klimmen in het pastoraat maar er spreekt ook vertrouwen uit als de bisschop je zo’n vraag voorlegt. Na rijp beraad heb ik dan ook ja gezegd op deze vraag. Dat is ook het mooie aan de gehoorzaamheid die je als priester hebt beloofd; dat de bisschop iets in je ziet en je de mogelijkheid geeft om verder te groeien.

Lees meer...
 
Pastoor Bultsma wordt nieuwe regio-vicaris
zondag, 24 juni 2012 21:04

altMet ingang van 1 september a.s. heeft bisschop De Korte pastoor drs. Arjen Bultsma benoemd tot vicaris voor de regio Friesland-Noordoostpolder. Aanleiding van deze benoeming is de keuze van vicaris-generaal Te Velde om in te treden in het klooster.

Arjen Bultsma is 35 jaar. Hij heeft zijn priesteropleiding gevolgd aan het Ariënskonvikt en de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht. Bovendien heeft hij enkele jaren in Rome gestudeerd. De functie van regiovicaris omvat een kwart formatieplaats. Naast deze functie van regiovicaris blijft pastor Bultsma pastoor van onze parochies van Bolsward, Makkum, Witmarsum en Workum.

Lees meer...
 
Forum Romanum
vrijdag, 22 juni 2012 00:00

altAchtergrondinformatie bij de bisdomreis naar Rome
deel 3

Rome is gebouwd op zeven heuvels, zo wordt wel gezegd. Nu is de stad natuurlijk veel groter geworden, maar ook in de oude tijden lag het een beetje anders. Het kenmerkendste gebied van de oude stad, de keizersfora, lag niet op maar tussen de heuvels. Deze fora zijn verzamelingen godsdienstige, economische en politieke gebouwen die samen het hart van de stad vormden. Verschillende keizers hebben hun eigen forum gebouwd, maar ze zijn het meest bekend onder hun verzamelnaam: het Forum Romanum. Als we in Rome zijn zullen we er zeker langsgaan.

Lees meer...
 
Spelletjesdag 2012!
maandag, 18 juni 2012 00:00

altZondag 8 juli is het weer zover!!

Het kinderwoorddienstteam van de parochie Bolsward organiseert weer een spelletjesdag voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Ben jij tussen die leeftijd en vind je het leuk om samen met andere kinderen spelletjes te spelen of op een speurtocht te gaan?
Dan kan jij je opgeven voor deze super leuke dag!

Lees meer...
 
Nederlanders in Rome
vrijdag, 15 juni 2012 00:00

altAchtergrondinformatie bij de bisdomreis naar Rome - deel 2

Reizen naar Rome is altijd populair geweest. In de oudheid omdat de hoogste machthebbers er zetelden. De laatste millennia meer om gelovige redenen. Bijvoorbeeld vanwege de gedachtenis aan de schare martelaren als Petrus, Paulus, Laurentius en Caecilia. Maar natuurlijk ook omdat het Petrusambt aan de bisschopszetel van Rome verbonden raakte. Toen of nu, om welke reden of belangstelling men ook reist: wie naar Rome gaat heeft een verblijfplaats nodig.

Schola Frisiorum

In de eerste duizend jaar van het christendom waren er voor de pelgrims uit alle delen van de toen bekende wereld diverse opvangmogelijkheden. Allerlei instellingen als kloosters deden hun best onderdak te bieden. Vanaf de 8e eeuw ontstonden er rondom de Sint Pietersbasiliek een viertal scholae peregrinorum.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 51 52 53 54 55 56 57 58 Volgende > Einde >>

Pagina 51 van 58