DE ZEVEN SACRAMENTEN



Het Zegel van de zeven Sacramenten.

Het bovenstaande logo laat de eerste van acht' Zegels'  zien van de zeven Sacamenten. In het middelpunt De verbinding tussen de Griekse letters X( CH) en P (R). Het zijn de eerste twee letters van de titel van Jezus van Nazareth: CHRistus dat wil zeggen Messias, de Gezalfde.  In onze kerken leest men er vaak Pax Christi in: 'Vrede van Christus'. Links en rechts: Alfa en Omega: de eerste en de laatste letter van het Griekse alfabeth: 'Begin en Einde'.
Deze letters staan ook altijd op de Paaskaars. Daaromheen een bandkroon met parels: de zeven Sacramenten.
Vanuit dit centrum gaan in vier richtingen 'kruisvormig'
waterstromen.
Zij verbeelden het leven van God dat door de Heilige Geest het wereldrond vervult. De logo's van de zeven sacramenten zullen variaties op dit 'wijdingskruis' zijn.

VIERSPRONG - ZONDAG

Op zondag 21 november 2004, Christus Koning, houden we onze jaarlijkse Viersprong zondag. Zo presenteert eenmaal per jaar zich ons samenwerkingsverband. Op allerlei wijzen functioneert het op de achtergrond maar op deze zondag laten we 'feestelijk' ons  gezicht zien. Dit jaar presenteren we ons 'Jaar van de Zeven Sacrementen'.  In 2005 zullen we heel wat activiteiten rond de zeven sacramenten organiseren en we hopen natuurlijk op een actieve deelname van onze parochianen.

Men noemt de Katholieke Kerk vaak een 'sacramentele kerk' . Het leven van onze kerk  wordt het meest intens ervaren rond de viering van de sacramenten. De zeven sacramenten: Doop, Vormsel Boete, Eucharistie, Huwelijk, Priesterschap en Ziekenzalving, begeleiden het leven van de katholieke christen. In de laatste decennia is veel in de kerk veranderd. Haar leer is onveranderd, maar de wijze waarop de sacramenten worden gevierd, heeft veel veranderingen  ondergaan. Het is heel belangrijk met elkaar over de sacramenten na te denken, informatie tot ons te nemen, en vooral ook, ze op een speciale wijze te vieren.  Op de Viersprongzondag maken we daarmee een begin.

Op Christus Koning  voltooien we weer de Pelgrimage van Jezus met zijn leerlingen naar Jeruzalem. Daar wacht de Heer een feestelijk onthaal door de kinderen. Maar het loopt uit op zijn verbanning uit de stad en Kruisiging op de berg Golgotha. In de viering is de scéne van de Heer, stervend aan het kruis, de evangelietekst. Door de heilige Geest leeft de verrezen Heer in de Kerk voort. In de vieringen van de Sacramenten ontmoeten we de Verrezene. Het middelpunt, oorsprong en doel van de sacramenten is de levende  Christus. Door de sacramenten zijn we met Hem in het Paradijs, Het Kruis wordt verbonden met de boom des levens. De sacramenten zijn daarvan de levenschenkende vruchten. De rijke symboliek van het feest van Christus Koning verplaatst ons in de geest naar het Hemels Jeruzalem, de stad van de vrede, waar de bomen des levens groeien en bloeien langs de waterstromen. Deze viering is door alle vier parochies voorbereid, het koor is samengesteld uit koren uit de  parochies, en er zal een gezamenlijk voorbereide kinderwoorddienst zijn.Na de feestelijke viering  gaan we in de verschillende parochiegemeenschappen  nadenken over de wijze waarop we de zeven sacramenten een plaats geven in het kerkelijk leven maar vooral ook hoe ze een inspiratie vormen voor ieder van ons in het leven van alle dag.
Pastoor

BOUWEN OF BREKEN

Het jaarthema 'de zeven Sacramenten
' heeft al heel wat mensen in beweging gezet. De verschillende Catechesegroepen hebben het thema opgepakt en de dames van het Katholiek Vrouwengilde zijn druk bezig met een eigen Hongerdoek voor de Veertigdagentijd. Het thema van het doek is Bekering en Verzoening. In het midden is Christus, de Verrezene afgebeeld. Eromheen positieve en negatieve 'drietallen'. Bouwers en brekers van Gods Rijk. Een heel actueel thema in onze dagen. Hoe gaat het verder met Nederland, met onze wereld? Hoe kunnen we de opbouwende krachten versterken?

Omdat de  Sacramenten zo centraal staan in  het leven van de Katholieke kerk is het belangrijk dat we ons bezinnen op de betekenis ervan in onze dagen. Jammer was dat op de avond voor iedereen, waarop naast een diaserie het unieke kaartspel over de sacramenten dat door pastor Draisma is ontwikkeld gepresenteerd werd,  te weinig mensen aanwezig waren. We zullen het programma zeker nog eens aanbieden.

In de maand februari gaan we nadenken over het Sacrament van het Heilig Doopsel. Op zondag 13 februari zal het Doopsel in de eucharistie bediend worden en we werken aan een tentoonstelling inde kerk over de verschillende aspecten van de Doop. De Veertigdagentijd is in feite één voorbereidingstijd op het Sacrament van de inwijding in de Kerk van Christus. Elke zondag behandelt en
'viert' een aspect van het Heilig Doopsel. Naast de Doop komt ook het Heilig Vormsel aan de orde. Op zondag 27 februari komt Bisschop Eijk  naar Bolsward voor de bediening van het Sacrament van de Heilige Geest. Een bemoediging voor onze jongens en meisjes die een plaats gaan zoeken in de maatschappij.
Intussen is een groep van 24 kinderen gestart met de voorbereiding op de Eerste heilige Communie. Het is een vrolijke en enthousiaste ploeg met zeer betrokken ouders. Op Maria Lichtmis hebben de kinderen zich al gepresenteerd.  We hebben hun namen gehoord en hopen dat  de Maaltijd van Jezus een bron van kracht en inspiratie mag worden in hun verdere leven. Zo zijn de Sacramenten ook tekens van hoop voor kerk en wereld.
Pastoor.

AVOND: 'DE ZEVEN SACRAMENTEN'

In navolging van ons grote project 'Zeven Werken van Barmhartigheid' en het thema Pelgrimage van het lopende jaar, gaan we in 2005 de Zeven Sacramenten centraal stellen. Op dinsdag 7 september is de eerste voorbereidende bijeenkomst geweest. We konden een groot aantal mensen uit de parochies van de Viersprong verwelkomen. Een positief signaal: blijkbaar is het werken met de zeven werken van barmhartigheid als goed ervaren.

Pastor Draisma leidde de avond in met een overzicht van de sacramenten als vieringen van de grote momenten van het leven en ontmoetingen met de levende God. Hij vertelde dat onze protestantse broeders en zusters slechts Doop en Avondmaal\Eucharistie als sacramenten erkennen.

Vanaf februari worden de verschillende maanden aan een sacrament gewijd. Bij elk sacrament worden verschillende groepen in de parochie betrokken en activiteiten georganiseerd waarbij iedereen wordt uitgenodigd. Een van de doelstellingen van het project  is dat over elk sacrament een folder met informatie voor de parochianen beschikbaar komt. In deze folder wordt de betekenis van het sacrament belicht, de wijze van vieren besproken en praktische informatie gegeven.

Pastoor van der Wal liet aan de hand van een schema van acht trappen zien dat de sacramenten te maken hebben met alle niveaus van het bestaan. Ze vormen als het ware een verdichting van het hele menselijke leven.

Deze visie op de sacramenten maakt dat we de 'heilsgeheimen' kunnen verbinden met alle aspecten van ons bestaan. Een sacrament is niet alleen een gebeuren in de kerk, meest toegediend door een priester, het zijn inspiratiebronnen voor ons handelen en geloven, alle dagen van ons leven. Alleen  zo zijn de sacramenten geschikt voor een jaarproject waarbij alle werkgroepen en alle parochianen betrokken kunnen worden.

Pastor Kamsma leidde daarna de activiteit in de verschillende groepen in. Gevraagd werd om per sacrament de verschillende aspecten te analyserend en te bespreken welke werkgroepen bij de verschillende sacramenten betrokken kunnen worden. Dit bleek nog niet zo gemakkelijk te zijn.aan het sacrament van de zieken, leidde tot verwondering.

Aan het eind van de avond klonk applaus ten teken dat iedereen enthousiast was geworden voor het nieuwe project dat, zo hopen wij, de beleving van ons geloof intenser en rijker zal maken.

De Pastores

Voor de meeste deelnemers was de betekenis van de sacramenten vooral beperkt tot het kernmoment. Dat het biechtsacrament te maken heeft met verzoeningsmomenten tussen mensen was niet direct duidelijk, dat je elke keer dat je bidt, het voedsel klaarmaakt, of een liefdedienst bewijst een aspect van het algemeen priesterschap beleeft, werd met ongeloof aanhoort,  dat elk ziekenbezoek je doet deelnemen