Op maandag 13 februari 2017 opende voorzitter Clara Bakker de tweede avond van dit jaar met een gedicht. Daarna kreeg de heer Brian Kabbes het woord, die samen met zijn partner Meerim, die uit Kyrgyzstan komt, groepsreizen naar dat land organiseert. Zij doen dit als onbetaalde vrijwilligers om het lokale toerisme te stimuleren. Elk jaar zijn er twee reizen: botanical paradise, een botanische groepreis in juni/juli en in september een reis, genaamd fruit en vilt.

De heer Kabbes heeft een kwekerij in Suameer, waar hij zich voornamelijk bezig houdt met het kweken van nieuwe vaste planten en het veredelen van rassen. Ook publiceert hij in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden en in diverse maandbladen.

Kyrgyzstan of Kirgizië ligt in Centraal Azië tegen de Chinese grens, is 5 keer zo groot als Nederland en heeft 5,5 miljoen inwoners. Tot 1991 was het een Sovjetrepubliek, nu is het een democratie. De hoofdstad Bishkek ligt in het noorden op 600 meter hoogte en aan de architectuur te zien is het een typische sovjet hoofdstad. Het voordeel van het vroegere communisme is dat er geen onderscheid is tussen man en vrouw en dat het normaal is dat vrouwen een carrière opbouwen. Er is ook gratis kinderopvang.

Nationaal symbool van Kyrgyzstan is de “tunduk”, de koepel van de yurt (een vilten tent) en deze staat dan ook op de vlag. Men gebruikt het Cyrillisch schrift en 90% van de bevolking is pragmatisch islamitisch. Men houdt zich niet zo streng aan de leer, er wordt wel varkens-vlees gegeten en alcohol gedronken. De rest van de bevolking is Russisch orthodox en ook zijn er wat etnische Chinezen. De samenleving is traditioneel en hiërarchisch, ongeveer zoals Nederland in de 50-er jaren. Leeftijd is belangrijk en ouderen hebben altijd gelijk. In een huis wonen meerdere generaties en de grootouders zorgen voor de kinderen. Van oorsprong is het een Nomadisch volk en in de zomer leeft men nog in vilten yurten zonder enige luxe behalve telefoon en Wifi. Huisvlijt is het maken van een vilten, traditioneel bewerkt vloerkleed, waarvan de patronen elk hun eigen betekenis hebben. In de herfstreis zit een workshop vilten en iedereen maakt een kleedje van 50 x 50 cm.

Dwars door Kyrgyzstan lopen van oost naar west de Hemelse bergen, waarvan de hoogste piek 7,5 km. is en deze zijn in elk jaargetijde spectaculair. De natuur is ongerept en over-weldigend en er zijn 4300 plantensoorten. Ook de landschappen zijn heel verschillend. Naast de bergen heb je de bloemrijke steppes, de badlands van Ak Sag, een soort wildwest land-schap, het Issyk Kul meer op 1600 meter hoogte met warm en zout water en 660 meter diep, de zandsteenformatie van Djeti Öguz en de Chong Kemin rivier op de grens met Kazachstan.

Overal weer andere flora en fauna. Heel veel vogels, het Marco Polo schaap hoog in de berg-en, de yak boven de 3000 meter, wolven en het sneeuwluipaard, dat heel zeldzaam is.

Het Karakul schaap is een bron van inkomsten en wordt gebruikt als betaalmiddel bijv. als bruidsschat. Ook paarden horen erbij, het Przewalski paard, een klein en taai ras.

In de herfst is er heel veel fruit, een enorme variatie aan wilde appels, wilde abrikozen en pruimen, de appelmeidoorn en er zijn walnootbossen met bomen van 600 tot 1100 jaar oud.

De heer Kabbes heeft nog veel meer verteld, teveel om hier op de website te krijgen en we hebben erg genoten van zijn boeiende verhaal en de prachtige foto’s van bloemen, dieren, mensen en natuur, die hij liet zien. Hij werd dan ook beloond met een groot applaus.

Vieringen binnenkort